hallaupalau.blogg.se

Hawaii, Palau och Australien!

Ahhhh

Publicerad 2013-02-28 11:08:41 i

Vill vill vill inte åka från Miloli'i!!!! Detta är världens bästa ställe med världens bästa människor, jag vill inte åka härifrån!

En ny blogg

Publicerad 2013-02-27 03:09:11 i

Fick förfrågan av Håkan B att " göra en ny blogg" så här kommer en uppdatering:)

I söndags ( väcktes jag av ett Facetimesamtal från världens bästa farmor i hela världens värld, kunde inte
fått en bättre start på dagen, trots att telefonen var vinklad så jag pratade mest med hennes panna!) skulle några crazy people i klassen upp för världens högsta berg Mauna Kea ( mätt från havsbotten) vi andra stannade hemma för andra roliga saker! På förmiddagen tog Kamana'o med några till platsen där gamla milolii låg, under lava. Vi hoppade från klipporna, spännande även fast det nog inte ens var hälften så högt som i South point. Sen tog vi oss in till klipporna och en grotta med helt svart sand och öppning i taket. Så fint och häftigt så att jag nästan fick ont i ögonen!

Vid tolv gick vi till stans katolska kyrka och fick höra lite färgad politik av en uppenbart republikansk pastor! Det var ovant och konstigt men nåväl!
Efter det var det veckans höjdpunkt i byn! Bingo i hamnen för att stödja Volleybolllaget!
Jag vann 7 dollar och en till bingobricka! I slutet var alla helt galna för då var priset 450 dollar så folk köpte 30 brickor var typ. Det var gaanska högljutt i slutet när folk skrek ut vad de ville skulle bli nästa nummer! Härlig stämning och antagligen världens finast belägna bingohall.
Sen spelade vi volleyboll och förlorade stort.

Igår var vi nere i skolan som är på samma plats som bingon, i ett öppet hus vid havet. De har internetbaserad undervisning, virtual academy som det heter. Barnen sjöng en mele för oss och visade en hula. Sen lärde de oss den, Gissa om någon var glad!!!!! ÄNTLIGEN blev det hula! Jag fick en lektion av två snällisar, Quinton och Leisha. Tyvärr glömde jag allt nästan med detsamma.

Snorklas skulle det även göras, jag, Mia och Sonny visade Adrian( Mias fästman som är här och hälsar på, även Fridas mamma och kompis har hittat hit till andra sidan jorden! Någon av er som skulle vilja titta inom någon dag?) den svarta stranden. Vi såg bland annat humuhumunukunukuapu'ua, Hawaiis nationalfisk, fin! Och så skaffade Mia
skägg som kan ses på bild!

På kvällen spelade vi lite volleyboll med ungdomarna. Jag och Mia fick en tour av 3 barn som blandannat visade oss Coconut egg, vilket bildas när en kokosnöt fallit ner till marken och det börjat växa en ny planta i den. Då blir kokosvattnet till en svampaktig äggliknande grej, som är en delikatess här, men jag tyckte inte riktigt det var så gott. Barnen visade oss växter vi kunde använda på våra sår och hur vi kunde bli av med myggor( hur många svenska barn hade kunnat göra det hemma in Sweden?!) vi plockade tamariner(?) jättejättesura grejer som vi rullade i socker och åt som godis, festligt!

Idag åkte vi till Green sand Beach, fast vi gick 1 timme i dunderblåst för att kunna ta oss dit, i ökenlandskap. Det var riktigt häftigt, gröngrå sandstrand, omringat av stora lava klippor, kristallblått vatten med meterstora vågor och en blåst som yrde upp sand. Jättevackert och varmt och skönt.
Ikväll ska vi in till Kona och äta.

Förresten så fick vi se Kamana'os akvariefiskfångst idag, coolt! Han hade beställning på flera hundra av en sort, vilket han tjänade typ 400 dollar på. Förra veckan fiskade han 5-6 st och tjänade flera tusen dollar!
Gött jobb.

Puss och kram till allihopa!

Ahifiske och Samoanskt födelsedagskalas

Publicerad 2013-02-24 08:37:14 i

Igår hade vi fisketurnering. Åkte ut med olika båtar och fiskade främst Ahi, gulfenad tonfisk.
Jag fick en på 8 pounds! Jättefin.
Kamanao körde så vi flög på vågorna, helt galet men jätteroligt! Jannes körande i Östergötlands skärgård står sig inte långt i jämförelse alltså!

Resten av dagen blev avslappnad, vägde fiskarna, slapp rensa fisken, det fick förlorarna ha hand om! ( förlorarna var båten med bara män, fick inte en enda firre)
På kvällen bjöds det på mat igen, bland annat vår nyfångade fisk i form av Sashimi, alltså rå fisk som sushi fast utan riset. JÄTTEMUMSIGT!
Lite Margaritas och ukulelespel satt guldkant på den slappdagen.

Idag åkte vi till Kailua, stan 7 mil norr upp på västkusten, för att gå på 1årskalas. Och vilket kalas det var!!!!
ALLT gick i rosasvartvitt-tema, dekorationer, kläder, cupcakes. De hade tryckt upp kläder med bild på barnet, det fanns hoppborgar, sockervadds och Shave Icemaskiner. Kalaset låg intill havet, jättevackert. Vi och cirka 150 gäster till blev bjudna på så mycket mat att jag blir mätt bara jag tänker på det. Till förrätt var det sushi på fisken vi fångade igår, och grillspett, friterad kyckling och räkor och mackor.
Till huvudrätt var det alla möjliga sorters maträtter, intressantast var brödfrukten, taroblad i kokosmjölk och den Samoanskt tillagade ahin, som i och för sig var rå, i någonsorts sås. GOTT!
Jag bad om att få lite av varje sak men ändå orkade jag inte äta upp, resten, storväxta samoaner lassade världens största last! Gött med folk som gillar mat! Det blev ändå riktigt mycket över som gästerna fick ta för sig av hur mycket de ville i matlådor.

De hade även en samoansk Siva( tror jag det heter) vilket går ut på att en tjej dansar en samoansk dans, och så får gästerna gå fram och slänga pengar på henne. Pengarna gick till födelsedagsbarnets sparkonto, de fick in 1400 dollar!
Vi spelade även bingo och hade olika sorters lotterier, mitt i matkoman! Aldrig varit med om ett liknande ståhej till ettårskalas förr men det var kul!

South point jump!

Publicerad 2013-02-22 09:28:27 i

Hejsan Aloha hej
Tro det eller ej men idag var det upp med tupp som gällde igen.
Tryckte in oss i bussen och körde söder ut på ön, första stoppet var South point, alltså "USAs sydligaste punkt", alltså därmed Hawaiis sydligaste punkt. Mats har pratat mycket om elever som hoppat ut för det 12 meter höga stupet ner i det kristallblåa vattnet. Efter förvånansvärt lite vel, så blev jag en av de som hoppade! Vi slog hopprekord, 5 tjejer vågade. Jag började blöda näsblod i vattnet, när man skulle komma upp var man tvungen att klättra upp för en jätteranglig hängstege, en i taget. Ni förstår nog att paniken låg nära när jag kom på att jag var ensam kvar i djupt, potentiellt hajtätt vatten, blödande! Nåväl ner och upp kom jag, skoj!!!!

Sen betade vi av Black sand beach som hade heeelt vart sand, såg nästan ut som rysk kaviar, så himlans fint! Där låg det tre stora sköldpaddor och vilade i vattenbrynet, gullisar.

Sen blev det vulcano park. Himlen valde att öppna sig så det blev ett blöt slut på besöket. Vi väntade i bilen till det blivit mörkt för att snabbt springa ut i ösregnet för att ta en bild på den röda lavan!

Imorgon blire fisketur med vår husvärd!
Njut av bilderna, de är tagna på en iPad, därför dålig kvalité. Alla glömde filma när jag hoppade men jag lovar att det är jag på bilderna!

Pu'uhonua o Honaunau

Publicerad 2013-02-21 07:44:33 i

Började dagen med en dusch i utomhusduschen här på Kamanaos tomt, tar en bild på den imorn och visar, härligt!

Sen åkte vi till stället som fått vara rubrik i detta inlägg, även kallat City of Refugees.
Förr var Kapusystemet lagen på Hawaii, Kapu eller Tabu kunde man bryta mot genom att tillexempel som kvinna äta tillsammans med män, eller om man fiskade fel fisk, stod i hövdingens skugga osv. Straffet för att ha brutit mot Kapu var döden. De som stod för dödandet var släktingar till brottslingen. Det fanns ett sätt att komma undan dödsstraffet, vilket var att simma ut till City of Refugees, en lång simtur. Om man tog sig till lavaklipporna var man fri igen. Men man fick simma tillbaka igen för bakom den stora muren låg kunglig mark, vilken man inte fick bestiga pågrund av Kapun.

Vi såg 3 sköldpaddor bland klipporna, fina varelser de där, skygga men gulliga.

Sen tog vi oss en snorklingstur i viken bredvid. Nästan lysande blått vatten, koraller och fina små färgglada fiskar. När vi hade det som bäst såg jag plötsligt något hoppa och snurra runt längre ut till havs. Spinner dolphins!!!!
Vi simmade ut men det blev ruggigt djupt så vi stannade på typ 20 meters håll, men jissus va häftigt det var! Synd att jag inte har några bilder på det, men jag har en hel del imaginary pictures, det kan ni räkna med.

Ikväll har vi ätit gott med byborna igen, känner oss riktigt bortskämda, de är så himla snälla!

Svart sand och snorkling

Publicerad 2013-02-20 19:45:40 i

Igår, efter en varm och go natt i tält, åkte vi till auntie shirleys kaffefält för att plocka en av världens dyraste kaffesorter Konakaffe.
Det var jättemysigt att gå runt i morgonljuset under macadamianötträden och plocka små röda bönor. Vi sjöng lite bomullsplantagelåtar men gjorde om dem till kaffeplantagelåtar.
Vi plockade även några jättestora avokados. Åt lite nyplockade apelsiner.

Efter lunch åkte vi till Honomalinostranden som man bara kan nå till fots. Där är stranden helt svart av lavan, läckert men så himla VARMT!
Vi lekte runt i vattnet och blev som barn för det var jätteroligt när vågorna spolade upp en på stranden! Helt omöjligt att inte ramla runt som en liten vante. Vi snorklade även lite, såg några platta fiskar med ränder!
När man började frysa var det bara att gå upp och lägga sig på sanden som funkade som element!

På kvällen bjöds det på mat, ukelelespelande och dart här hemma, mysemys.

Lite tillägg

Publicerad 2013-02-19 08:58:37 i

Just det!
Skulle ut och kanota i Söndags morse men det blåste 30 meter i sekunden så det fick ställas in, istället skypeade jag med många fina där hemma! Det var jättehärligt och välbehövligt, puss och kram till allihopa <3

Big Island

Publicerad 2013-02-19 08:19:37 i

Idag har vi flygit till Big Island Hawai'i!
Det gick svinsnabbt och enkelt att flyga vilket känns bra. Sen stuvade vi in oss i en 15mannabuss plus allas stora väskor, trångt! Flygplatsen var förresten helt utomhus, inget tak varken över bagageclame eller tull.

Här är marken heeelt svart av lavan från vulkanerna ( Pele, vulkangudinnan, bor här just nu enligt sägnerna för det är här de är aktiva) vi åkte in till Kona, vilket var Hawaii på riktigt till skillnad från Waikiki och Honolulu!

Nu är vi i Miloli'i, den lilla fiskebyn vi ska bo i 10 dagar. Auntie Shirley och gänget har tagit hand om oss helt fantastiskt bra! Blivit bjudna på mat och druckit öl i månskenet. Nu ska vi hoppa in i vårt tält, vi som inte bor inomhus, imorgon blir det kaffeplantage!

Grattis i efterskott till 21-årsdagen världens bästa Josefine Leimer också!!!!!!!!!!

Bubba Gump shrimps och annat!

Publicerad 2013-02-17 10:19:15 i

ALOHA nu har jag nästan glömt Mike.
Igår fredag var vi lediga, jag och Mia åt lunch med en tjej från Palau! Hon berättade om alla möjliga saker inom gammal paluansk kultur, mest intressant var kvinnornas makt! De har matrilinjära system där mark och ägodelar ärvs genom kvinnorna.

Låg på stranden i eftermiddagsolen, på kvällen planerade vi lite inför vårt Swedens party på Milolii på Big Island. De har det varje år, tokar sig med olika svenska framträdanden. Vi ska gå lucia, dansa folkdans och bjuda på smörgåstårta.
Vi gick loss på godisautomaten här i lobbyn sen, jissus vad vi stoppar i oss alltså!

Idag åkte vi ut till vårt sista Ahupua'aprojekt, i Ho'oulu Aina långt in i Kalihi Valley. Vi fick välja vilken grupp vi ville jobba i, hugga skog, laga mat eller som jag valde, skörda och rensa ogräs! Det var fantastiskt, plockade bönor och sallad, barfota i den röda hawaiianska jorden. Innan vi började och bad om tillåtelse och välsignelse genom en sång som man alltid gör så skulle alla i ringen som man står i, presentera sig, säga vart man kom ifrån och "ta med sig en Kupuna( en äldre)" jag tog med mig Farmor så ni kan fråga om hon kände att hon var på Hawaii:)

Efter jobbet fick vi jättegod mat och så fick vi snacka med några kameleonter som hittats i skogen.

I eftermiddag träffade vi Mats som blivit utskriven från sjukhuset där han varit inlagd för infektion i benet, nu mår han helt okej igen, och en smaskig sjukhusräkning har han fått också.
Jag tog en liten promenix och hittade en jättefin japansk trädgård precis utanför vårt hus! Jättevackert, stora fiskar i dammen. Och så hittade jag ett par musikinstrument/frukter som kan ses på bild.

Ikväll åt ett gäng på Bubba Gump shrimps i stan, en restaurang inspirerad helt av filmen Forrest Gump. Det var gott men priserna var för höga.

Nu ska jag sovaaaa är helt sluuuuut

Ps. Fin universitetströja va?
Vans slogan är "Off the Wall" så därför är skobilden tokig om ni undrar.

Måste nog åka till Arizona

Publicerad 2013-02-17 01:06:37 i

På vårt projekt som vi hade ute i skogen idag var även Mike från Arizona, nu har jag kommit hem och undrar varför man inte pratade lite med Mike från Arizona.

Typiskt :-(

Skriver mer sen när jag slutat vara kär, hejdå.

Valentine's day!

Publicerad 2013-02-15 09:01:36 i

Idag ringde klockan halv fem! Åkte ut till Next step shelter för att servera Alla hjärtansdag frukost, till de som bor där.

Ethnic studies department stod för det vi bjöd på, Red velvet cupcakes, apelsiner, ananas, bananer och muffins. Cupid-Mia delade ut små chokladpraliner från en liten korg. Barnen fick små godispåsar.
Talade lite med Anita som vi träffade i måndags, som var cherokeeindian, fått sin antikshop nerbrunnen, skiljt sig, flyttat till vegas och träffat en ny man, gift sig med denne och flyttat till Hawaii. Efter några år äktenskap fick hon veta att han var Hells Angels boss. Nu bor hon på Next step shelter, är typ 75+ och sierska. Jättego.
Vi fick lite gotta som blev över.

Sen la vi oss på beachen.
Idag var vi på vår sista föreläsning här på UH. Den handlade om Chuukeser på Guam( Chuuk och Guam är ögrupper i Mikronesien) talade om diskriminering av Mikronesier osv. Intressant!
Imorgon ska jag och Mia luncha med en tjej från Palau, ska bli jättekul och behövligt.

Ikväll var det ju tydligen valentines day, så vi gick och åt rullbandssushi! Spännande men inte den godaste sushi jag testat, dock var priset desto behagligare! 16 bitar för 15 dollar.
Slutade måltiden med en vanilj-masalada på Leonards!

Hela vår lobby är helt fylld av en högljudd japansk studentklass, så nu ska jag sova för jag kan inte höra vad jag tänker.

Allahjärtansdagpussochkram till alla hemma!

Le'ahi

Publicerad 2013-02-14 07:53:37 i

Uppe med tuppen även denna lediga dag, för att gå upp för Le'ahi, eller Diamond head ( berget som syns på alla bilder från Waikiki
Beach) Amerikansk militär har köpt området och det har varit en militärbas sen 1908. Vi möttes av stora militärfordon med soldater iklädda värsta stridsutrustnigen. Kändes halvbra att betala 1 dollar inträde, när man inte riktigt vet vad man betalar! Vi var inte ensamma heller, äckligt mycket turister. Det drog ner hela upplevelsen, trängdes på slingrande bergsstigar, i smala grottgångar och smala branta trappor. Väl uppe så var det jättefin utsikt in mot land, plus betongwaikiki.
Mycket från Lost har spelats in i Diamond head kratern!

Vi fick en liten broschyr när vi betalade inträde, där i nämnde de bara att det funnits ett heiau på platsen, men ägnade 3 sidor åt militärbasen.

Efter den halvgöttiga upplevelsen gick vi till Obamas favoritmatställe på Oahu. Rainbow drive-in. Där har de hamburgare och lokala specialiteter som Teryakibiff osv. Vi åt en mixplate med Terykött, Mahifisk och panerad kyckling, helt okej.

Vill ni veta en sak som är förjävlig här? ALL VÄNTAN PÅ BUSSEN! Det finns ingen tidtabell att tillgå någonstans, inte ens en papperslapp, ingen vet någonting om när bussarna går och man får vänta och vänta och vänta, vi är bortskämda.

Jag och Carolina bestämde oss i eftermiddags för att åka ut på äventyr! Det kom en okänd 94buss som skulle ut till nån Valley, så vi hoppade på! Vart kom vi? Vi kom till bilkö, och sen till downtown. Då knackade en kvinna oss på axeln och sa ; vet ni att nästa stopp är det sista i stan? Sen åker vi långt ut från stan, och där vill ni inte vara nu.
Så vi hoppade av haha. Såg drottning Lili'oukalanis palats, Kamehamea I statyn och sen tittade vi på solnedgången.

Nu ikväll åt vi och Elise och Jonathan take away från världens bästa Down to earth, med vegetarisk och ekologisk mat! MUMS

Oh happy day!

Publicerad 2013-02-13 10:07:57 i

Idag fick jag veta världens bästa och finaste nyhet och så fick jag reda på att jag fick godkänt på hemtentan!!!

Sen köpte jag en kattröja! Jättetokig! Vem har sett en sån förr liksom?

Sen var vi på Next Step shelter och delade ut mat, vilket vi gjorde igår också. Maten skänks oftast från olika frikyrkor, med konservativa amerikaner, som tipsar om olika golfbanor runt om på öarna. Och som tror att Sverige styrs av Kungen, som levt på ön i 3 år men kan mindre om det som finns utanför Honolulu än oss, som understryker och säger; Remember that they ( de hemlösa på shelteret) are NO different then you! Be sure that they know that. (Bara där gör de ju skillnad)
De gör absolut en fin gärning men något inom en känns som att det bara är yta, det är inte så att de sitter ner och pratar med dem de serverar, de packade bara ihop och åkte när de var klara.
Vi snackade med Pete och Blace, två härliga äldre män som nog levt ett hårt liv, om surfing, Sverige och mat. Trevligt!

Idag, Tisdag, är det ju fettisdag! Här finns det inga semlor tyvärr, men här finns Leonard's som gör Malasadas, portugisiska munkar. Så vi firade fettisdagen på det viset! Mums. Det var fler än oss som ville ha munkar en tisdag klockan 21.00, kön slingrade sig ut på gatan, som kan ses på en av bilderna. Galet!

Nytt favoritsnack

Publicerad 2013-02-12 02:21:07 i

Intalar mig att det är nyttigt men det är egentligen nog mest socker.

Påtal om nyttigt så åt jag en blåbärsmuffin till lunch idag.

Feb. 11, 2013

Publicerad 2013-02-11 10:32:17 i

Kan skypea imorgon( måndag) med en syster eller så, runt 19.00-19.30 er tid ungefär! :) eller på er tisdagkväll!

Malama i na ahupua'a

Publicerad 2013-02-11 09:40:45 i

Idag har varit en härlig dag! Vi åkte utanför stan för ett till MINA projekt ( det vi gjort när vi machetats och så vidare, har inte fått en fullständig förklaring på vad det betyder riktigt men yes det kanske kommer ) träffades med några andra för att paddla ut till en ö, i en typisk polynesisk 6mannakanot ( i plast iofs) jätteskoj! På ön fick vi en liten genomgång, alltid lika deprimerande när man får höra vad mycket skit USA har för sig på ön, det låg massor av fishponds runt om den lilla sandön, men som nu är igenfyllda, + massa mer dumt. Sen gick vi ut på reven för att plocka glas och annat skräp, det var jättelåg ebb så vi kunde gå långt ut, tyvärr tog vi inte med någon kamera! Vi såg en sjögurka som vi höll i, två som
Parade sig, en lila som var jättelång som födde barn och en röd! Vi säg håriga krabbor, seahares som sprutade ut lila bläck, sjöblommor som drog ihop sig själva vid berörning och koraller. Jättehäftigt!

Det var inte direkt något hårt arbete idag men det var gött, vi paddlade tillbaka och blev bjudna på mat igen av Rick och Ulla! Mums. Sen åkte vi tillbaka till Hale Manoa på universitetet.

Halv fem tog Nickolas oss ut på ett nytt försök till att klättra upp för Coco crater, vi tog trapporna, som är ett gammalt järnvägsspår typ, med ett ganska brant slut! Läskigast var det när spåret gick över ett stup, som en stege, men upp kom vi! Tog massa hoppbilder, väntade in de andra och spanade på solnedgången.

Väl nere åt vi mexikanskt, chimichangas. Imorn har vi vår första lediga dag!

Fish pond

Publicerad 2013-02-10 08:36:48 i

Idag gick vi upp obarmhärtigt tidigt, samlades vid busshpllplatsen klockan 6.00, jag somnade direkt, bytte buss, somnade direkt på en stenmur, tydligen i 40 minuter, med vakter tittandes undrande på mig. Sen åkte vi till andra sidan Oahu till en 400 år gammal fiskedamm. De hade ett speciellt system som mättade jättemånga, såna dammar finns runt om i Polynesien.

Vi hjälpte till att stoppa mangroveträd i en chipper, stod som de gjorde förr när de skulle forsla stenar ner från berget. I en lång rad och langade. Ganska oeffektivt och jättekonstig arbetsfördelning. Istället för att säga att det behövdes någon stark i slutet och början av ledet skrek vår manliga jobbguide " we need some guys here!!!!" Könsrollerna här i Amerikat är tokiga. När mina 4 kompisar varav en är kille, var i San fransisco på vägen hit, svarade folk Jonathan när några av tjejerna frågade något, han fick notorna och han fick frågan hur man reser med 3 kvinnofolk.
Fick lite pizza och Ullas GUDOMLIGA brownies efter jobbet.

I eftermiddags låg vi på stranden och göttade. Nu sitter jag i foajén och äter ostchips och wifiar, gött

Ps. Det finns jättemycket vilda höns och tuppar här! Ds.

Fredag, Bishop museum!

Publicerad 2013-02-09 05:14:40 i

Titta in den där fjäderrocken, sån skulle man ha om man blir kung på Hawaii någon gång!

Trodde det var en riktig Rapa Nuigubbe förresten, så vi poserade kaxigt bredvid den. Men den var ju inte riktig förstås! Hur fraktar man en sån liksom.

Torsdag

Publicerad 2013-02-09 05:09:49 i

Förra inlägget var bilder från rundturen, tro mig jag har EN DEL bilder från den! Helt underbar, glömde säga att vi var hos Uncle Bobby som gör traditionella kanoter.
Nu kommer lite collage från i torsdags

Uppdatering!

Publicerad 2013-02-09 04:59:02 i

Nu blev det visst ett litet hopp i uppdateringarna så tänkte skriva lite, har fullt upp med massa helroliga saker!

I onsdags var vi ute på Oahu-runt med Rick( Ulla, vår lärare här på universitetets man, som är en liten rund och go hawaiian) 17 elever, en Mats och en Rick stuvades in i en familjebil och Ricks dodge pick up( 6 pers på flaket) I ösregn. Av alla dagar så blev det rundtursdagen som fick tusen kilo regn haha. Vi turades om att sitta på flaket. Men det var mysigt att åka där, skräckblandad förtjusning skulle man kunna säga, blandat med en gnutta dödsångest på kvällen i mörkret på motorvägen i 110! Det blåste ganska rejält.

Vad fick vi se då?!? Världens finaste stränder, utsiktsplatser, heiaus ( tempel )hawaiiansk natur, hawaiian homelands som är områden där det bara får bo folk som är minst 50% native hawaiian, världens lyxvillor, jättehöga farliga vågor i North Shore och en fin sol som snabbt försvann ner i vattnet! Vad åt vi då?!? Världens godaste räkor, som är en specialitet på östkusten från en ruffig skåpbil(!) och Shave Ice som är is som man hällt på sirap i olika smaker och giftigt starka färgmedel.

Kom hem ganska möra och glada för vi klarade regnet och blåsten och livsfaran på flaket!

Igår vaknade jag i ottan för att ut och klättra upp för ett berg med en kille som heter Nickolas, som gör massa aktiviteter med de som vill, vi var 5 allt som allt. Gick längs med lavabergen nere vid vattnet, på hala stenar, påbörjade vår vandring uppåt, men en tjej fick bryta så berget förblev obestiget, hoppas verkligen att vi kan göra det igen, ville så himla gärna fortsätta. Nåväl.

Hade två jätteintressanta föreläsningar på eftermiddagen, en om militäranläggningar på Hawaii, helt jävla sjukt! 118 stycken, Pearl harbour som brukade vara Oahus 'matkorg' med utmärkta vatten för fisk och taroodling har nu mer än 200 skadliga ämnen i sitt förorenade vatten. USA har gjort golfbanor åt militärerna på gamla begravningsplatser. Det är äckligt vilka konsekvenser militären får för kultur och miljö på Hawaii.
Den andra föreläsningen var om motståndsrörelsen, även den riktigt intressant.
På kvällen skulle vi ut och det gick sådär! Men det är en annan historia.

Idag har vi varit på Bishop museum, intressant om Stilla havet och Hawaii med mera. Vi fick en liten presentation om Hula också!

Imorgon ska vi till nån fish pond och ha oss, ska bli kul!
Puss allihopa!



Feb. 06, 2013

Publicerad 2013-02-06 19:23:42 i

Appidioten vägrar ju nästan lägga upp bilder!!!
Utan ordning så är det bilder från templet, superbowltittandet, -maten och -volleybollen, stranden, en nedgräven medresenär när hon gör sig som bäst på kort, skitful typiskt waikikibyggnad, vårt fina hostel samt utsikt från min våning på campus.

Det utlovade bildhavet

Publicerad 2013-02-06 19:17:59 i

https://cdn2.cdnme.se/cdn/6-2/4059019/images/2013/pic_51121b6ae087c367d1d20db8.jpg" class="image">

https://cdn3.cdnme.se/cdn/6-2/4059019/images/2013/pic_51121b74ddf2b3137b9d50b1.jpg" class="image">

https://cdn1.cdnme.se/cdn/6-2/4059019/images/2013/pic_51121b79e087c368337c0343.jpg" class="image">

https://cdn3.cdnme.se/cdn/6-2/4059019/images/2013/pic_51121b7cddf2b313505e8b00.jpg" class="image">

https://cdn3.cdnme.se/cdn/6-2/4059019/images/2013/pic_51121b879606ee2875d6d73d.jpg" class="image">

https://cdn3.cdnme.se/cdn/6-2/4059019/images/2013/pic_51121b92ddf2b313447ae5ac.jpg" class="image">

https://cdn3.cdnme.se/cdn/6-2/4059019/images/2013/pic_51121b97ddf2b3139c738fbe.jpg" class="image">

https://cdn1.cdnme.se/cdn/6-2/4059019/images/2013/pic_51121bade087c367ceabe3b2.jpg" class="image">

https://cdn1.cdnme.se/cdn/6-2/4059019/images/2013/pic_51121be1ddf2b3134e2ff0cd.jpg" class="image">

https://cdn2.cdnme.se/cdn/6-2/4059019/images/2013/pic_51121be6e087c367fab8f6af.jpg" class="image">

https://cdn2.cdnme.se/cdn/6-2/4059019/images/2013/pic_51121bf4e087c367e991973f.jpg" class="image">

https://cdn3.cdnme.se/cdn/6-2/4059019/images/2013/pic_51121bfdddf2b3134b643f12.jpg" class="image">

Campus!

Publicerad 2013-02-06 09:53:48 i

Nu har vi fått inlogg till wifi här på Campus så vi kan försvinna in i våra mobiler lite gött sådär, det är väldigt snabbt wifi dock så det går riktigt bra att skypea om någon skulle vilka det!

I måndags flyttade vi från betongwaikiki, upp till Hale Manoa på Campus! Vi bor i enrum så det blev ganska tomt helt plötsligt.
Jag, Mia och Mats lunchade med Leon, vår kontakt från Mikronesien. Snackade lite idéer om vad vi kan tänkas skriva våra arbeten om. Mikronesien på Hawaii är mycket utsatta, de har svårt att komma in på arbetsmarknaden, när de väl gör det så är det inom lågavlönade branscher. Ulla har berättat om hur mycket fördomar det finns mot Mikronesier och hur locals här ser ner på dem. Det är svårt för en utomstående att förstå, men man kanske skulle ta och lära sig lite mer om det hela! Ska ju ändå hänga på Palau i 5 veckor.

På eftermiddagen åkte vi ut till vårt andra service learningställe, Next step shelter. Ett boende för hemlösa i en stor lagerlokal. Vi lekte med barnen och delade ut mat, snackade lite med en snubbe som hette Peter om surfing. Trevlig stämning, jag valde att göra min service learning där ( 12 timmar volontärarbete, antingen där eller på fritidshemmet i Palolo) tänker att det hjälper en uppskatta det man har.

Idag har jag gått vilse på min morgonpromenix! Så blir det när man är själv.
Sen åkte vi ner till beachen för ett litet press, passade på att i all hast Facetimea med mamma och pappa och Jalli!
Hade föreläsning om Native Men Remade, om hawaiianska mäns förlust av maskulin identifiering typ, att de vill hitta tillbaka sin starka traditionella krigaridentitet, ungefär sådär.
Sen skulle vi ett litet gäng ta bussen ner till downtown och chinatown men klockan hann bli mörkt och då sa Lonely Planetboken att man inte skulle vistas i Chinatown, så vi åt på Jack in à box och gick på walmart istället haha!

Ska försöka lägga upp ett enda hav med bilder nu när jag har bra internet!
Puss och kram till allihopa hemma

Superbowl in America!!!

Publicerad 2013-02-04 06:59:53 i

Har haft ytterligare än fantastisk dag här på Oahu!
Tidigt imorse åkte vi med buss in och upp på ön, till Kameamea III sommarpalats. Gick på världens finaste väg i regnskog, väl framme, palatset är i ruiner, fick vi en guidad tur igen och så hjälpte vi till att hugga ner bambuträd runt platsen ( med machete idag igen!!!)
Vi gjorde små blåsinstrument av bambrören, skojsigt.

Vid halv två var det dags för årets sportsliga höjdpunkt i USA, superbowl!
Vi tittade med Ulla och Ricks familj och vänner vid havet där de satt upp två stora tv-skärmar. Det bjöds på grillad mat i mängder och vi drack öl i röda plast muggar, Amerikakänslan var total.
Plusa på strålande solsken och palmer så förstår ni hur gött det var.

Kan tillägga att The Aloha spirit, handlar om att Hawaiianer aldrig mätt rikedom i pengar eller guld, utan i hur mycket man delar med sig. Något som tydligen fortfarande lever kvar här, om man tänker på Ulla och Ricks givmildhet, helt underbara.

Kvällen avslutar vi här på bakgården på vårt hostel, sista kvällen firas med Budweiser och hamburgare, en helamerikansk dag helt enkelt!

Lördagssnacks

Publicerad 2013-02-03 08:28:49 i

Det blev Reese's peanut buttercups istället för Frozen yoghurt, lika bra! Är så himlans nöjd.
Tänkte bara tipsa ostbågsfantasten mamma om de gigantiska cheesebågarna vi äter just nu, smaskens.

Halawa Valley

Publicerad 2013-02-03 07:13:50 i

Har haft en helt fantastisk dag! Önskar jag kunde lägga upp bilder men det får bli när jag får bättre wifi!

Började jättetidigt på en äkta amerikansk gul school bus, livsfarlig utan säkerhetsbälten i jättehög fart in på ön.

Kom till halawadalen som är en mycket helig plats för kanaka maolis, men där USA byggt en motorväg rakt igenom för militära ändamål. Vi hjälpte till hos en volontärgrupp som hjälper att bevara de heliga platserna. Fick en guidad rundtur av ett barnbarn till en kvinna som kämpat galet mycket för att förhindra ännu mer förstörelse i dalen, tillochmed suttit av lite tid i fängelse på grund av sin kamp.
Vår guide visade oss heliga stenar, bland annat en som kvinnorna födde sittandes i, på kvinnosidan av dalen, och en offerplats på männens sida av dalen.
Vi hjälpte även till att röja växter runt ett tempel, med machetes! Varmt men jättekul! Nu är benen och armarna helt upprivna och goa.
Mat bjöds det på också, riktigt smaskig chiligryta och frukter odlade på platsen, bland annat röd ananas, GAMM!!!

Efter jobbandes låg vi på beachen och stekte, nu blir det nog lite FroYo igen i den ljumma kvällen, mys.

Feb. 02, 2013

Publicerad 2013-02-02 04:01:27 i

Här på learningcentret i Palolo har de bättre wifi, väntar på schema så passar på att droppa en liten bildbomb.

Det växer underbara hibiskusar överallt här, de luktar ljuvligt.

Sista bilden är från Palolo Valley där vi är nu, längre in på ön. Jättefint!
Heelt annan standard än den i Waikiki.

Ps. Solen är tillbaka! Imorgon blir det att röja regnskog från en helig plats som man byggt en motorväg på.

Feb. 01, 2013

Publicerad 2013-02-01 19:28:07 i

Hostlets wifi är helkasst och vill inte ladda upp bilder och ibland inte ens inlägg men jag gör mitt bästa.
Vi har det bra här trots den vidriga turisthetsen! Det är lite sjukt.

Igår var vi uppe på universitetet och fick ett litet upplägg på våra 3 veckor här på Oahu, innan vi flyger till Big Island.

Har hunnit pressa lite på Waikiki beach också förstås :) bländade alla med våra självlysande skin.

Idag ska vi till Palolo, ett fritidshem för de mest utsatta och fattiga barnen i Honolulu, där ska vi jobba några gånger under tiden här.

Men man undrar ju lite vart solen är idag?!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela