hallaupalau.blogg.se

Hawaii, Palau och Australien!

Uppdatering fran Palau!

Publicerad 2013-03-18 03:56:02 i Allmänt,

Alii! Vet inte om detta ar tredje inlagget jag lagger upp men da far det vara det! Internet har ar av den segaste segheten som nagansin fanns, sa ar det har i mitten av havet! Man far helt enkelt Play the waiting game, vilket vi har blivit nagat av varldsmastare pa. Vi vantar och vantar och vantar och vantar, for folket har gar efter island time och da haller man inte utsatta tider, man behover nog slappna av och sluta stressa som de gor har.
 
Nu har vi varit har i snart tva veckor! Det forsta vi mottes av pa flygplatsen var den tryckande varmen och luftuktigheten, som en vagg ungefar! Men den ar vi vant oss vid nu, den konstanta svettflacken( svetthavet snarare) pa ryggen har blivit vardag! Forsta veckan var lite trog, vi blev inte upphamtade av vart bokade motel som lovat, de havdade att de inte hade nagon bokning fran oss, men vi fick hjalp att bo pa Lehns motel istallet.
Har har vi en livs levande krokodil under vart fonster i en bur, det ni!
En liten lista vad vi hade for oss 6 till 10e mars.
- Svettades
- Blev tutade pa och fick Wooowlaten fran olika bilar nar vi gick genom Koror! Haha, tanka sig att man som skabbigast i sina utsletna klader man haft pa sig i snart tva manader, svettig och flatig kan fa ett Wow efter sig!
- Traffade Guvernor Jacob, en chill kompis som vi har hangt med i hans by, blev bjudna pa mat, snackade med folket och spelade lite kort!
- Hade lite seperationsangest fran klassen och Hawaii lite grann
- Lite angest over vad vi skulle skriva vart faltarbete om och vad vi skulle bo, eller gora eller vara eller nagot.
- Intalade oss att allt loser sig! Mia fick ta hand om en liten nervig Lotta, stackarn.
- Var pa International market night, at helstekt gris och drack kokosnot.
- Fick genom en kvinna vi traffade i Milolii, tag pa Lisa, som ar var kontakts kontakts kompis.
 
Vi skulle aka ut till den nordligaste on Kayangel i sondags, men baten var full sa vi fick tanka om.
Mandagmorgon skulle vi aka till Angaur Island, men baten ar sonder. Da ringde Lisa och fragade om vi ville aka till Pelelieu och stanna till Onsdag, vi tankte japp det vill vi, och akte.
Pa Pelelieu blev vi motta av Diane, som jobbar lite halvt som tourguide. Hon ordnade boende hos Anwar, en bangladeshisk man som hade hand om Wentys sunset inn. Peleliu har ungefar 500 invanare och ar 5 km lang, med en by och en asfalterad vag! Diane tyckte vi skulle stanna till sondag istallet for Onsdag sa vi gjorde det.
Under veckan har vi
- Svettats
- Umgatts med var van Diane!
- Fangat landkrabbor med Diane
- Tillagat landkrabbor med Diane och atit dem, gott!
- Varit pa Educational Awareness day pa Peleliu elementary school, dar barnen visade upp traditionella danser och hantverk bland annat.
- Badat i ett Swimming Hole, som en djup pool mitt i djungeln, skapad av modern natur herself
- Delat hus med massor av sma odlor
- Sett varldens finaste solnedgang fran var strand bakom huset
- Duschat och tvattat oss i havsvatten fran spannar osv.
- Varit pa en First Born Child ceremony, vilket ar en mycket stor grej har i Palau, vi hade san himla tur som var har samtidigt som ceremonin! Haftigt!
- Markt att jag glomt min kameraladdares sladd i Milolii, sa no more pictures med digitalkameran. Blev sa otroligt lissen, men far ta bilder med iphone och Mias kameror istallet. Aja.
- Snorklat
- Varit pa en dunderfin korallstrand, med ENDAST koraller som strand. Vita, lila, blaa, grona, gula. Och snackor i alla sorters former och farger. Fantastiskt fint.
- Traffat harliga men blyga obor!
- Sagt Gooood Maaaaarniiiiiiing, Haaaaaow aaaaaare youuuuuuuuuu till var tokiga vard!
Anwar lagade aven fisksoppa till oss, med ogon och fjall och allt i! - you eat fish, Rice here, fish here. You eat!
Och varje morgon : Hat Wataah, Coppii!!!
Det var lite svart att forsta Bangladeshengelskan ibland!
- Larde oss ( mig ) att det loser sig!!!
 
Hade en underbar vecka pa den lilla on!
Nu ska vi vara har i Koror, pa Lehns motel med krokodilen till pa Fredag, Da ska vi aka till Kayangel och bo hos Dianes brors familj i tva veckor. Pa Kayangel bor det bara 80 pers och jag tror den ar typ en och en halv kilometer lang om jag inte misstar mig! Ska ata Coconut crab och bananer. Ser fram emot det BIG TIME.
Innan vi aker dit ska vi hinna med att traffa lite Minsitry of Culture affair anstalld, rektorn pa Community College och ga till Senior Citizen Center dar man kan tala med aldre Paluaner om hur det var har forr. Vi ska aven forsoka aka till Jellyfish lake, en dyr historia men man maste passa pa nar man ar har!
 
Har aven fatt prata med min Lilla Mamma och min Lilla Pappa, vilket var jattebra for man saknar minsann er litegrann! Tanker pa er alla darhemma lite varje dag, och hoppas att ni har det bra.
 
Nu ska vi ata lite nudlar, for det kan man ta sig rad att ata haha!
Puss och kram till er alla, ta hand om er!

Mitt hem kommande 20 timmar

Publicerad 2013-03-05 12:51:52 i

Hälsning från flygplatsen i Taipei. Här finns inte så mycket att göra i typ 20 timmar så skriver väl lite strunt.
Nån mer än jag och Mia som var i Japan idag? Hann med att titta på krimskrams och kissa på hålimarkentoalett!

Har ätit 3 flygplansmat idag, kycklingcurry, scrambled eggs och seafoodgryta, den vann.
Har även sett lite filmer.
1.Skyfall, sjukligt överskattad. Gillade den nästan ingenting.
2. Anna Karenina. Inte speciellt bra den heller, de hade gjort Jude Law oattraktiv, alltid något.
3. The Guardians eller vad den hette från Dreamworks, ganska bra och fin, började nästan tro på Jack Frost, tomten, John blund och Påskharen.

Började titta på Tree of life och Tinker Tailor Soldier Spy, men hade bara kinesiska subtitles så jag kunde inte riktigt hänga med i dialogen. Sparar det till nån annan gång.

Förresten så var vi på roundtrip på Oahu i lördags! Jag, Mia, Adrian, Carolina och Hanna hyrde en bil för 20 dollares per person för att köra upp till North Shore och titta på vår Triatlet Frida som gjorde ett Triathlon. Människan vann sin grupp, kom på 13 plats av ALLA ( manliga topatleter inräknade) i simningen och 17 i löpningen. Duktiga galning! Vi hade ingen Lei att hänga runt hennes hals så Mia raffsade ihop en av lite blommor och blad, jättefint!
Sen sa vi hejdå till Mats, ses i Tomelilla sa vi också.
Körde runt på Oahu, som vi gjort med Rick för FYRA veckor sen! Sjukt. Fast denna gången i fint väder.
Tittade på jättejättevågor i North Shore, alla höga fina berg som man spelat in Jurassic Park och King kong vid, plockade snäckor på turtle bay, buggieboardade utan bräda på Kailua beach och åt räkor i den gamla sletna bussen igen, härlig dag!

Vi såg en Pick up med olika kristna budskap, det ena konstigare än det andra, en påfågel och så är det en bild från min vy i seasides hängmatta igår.

Nu måste jag antingen sova eller göra något

Sista kvällen

Publicerad 2013-03-04 10:45:56 i

Har glömt att uppdatera och är så himla trött just nu, imorgon åker vi vidare till Palau ( flyget går halv nio måndagskväll för er) jag kan fatta mig kort och säga att jag surfade idag! Mia var vår lärare den gamla australiensisksurfaRn! Ni som eventuellt känner till mitt lack of tålamod kan ju tänka er hur det gick,men jag stod åtminstone upp! ( en mycket liten stund)

Skypeade med mammi och pappi idag med, det var kul, ni är bra ni.

Nu ska jag sova, puss och kram till er alla, jag vet inte hur mycket wifi vi har på Palau men jag uppdaterar något iallafall!

Tack Hawaii för denna superfina månaden, jag kommer gladeligen tillbaka igen.

Bilder

Publicerad 2013-03-02 10:11:27 i

https://cdn1.cdnme.se/4059019/7-3/pic_5131c14c9606ee332c1064a4.jpg" class="image">

https://cdn1.cdnme.se/4059019/7-3/pic_5131c1519606ee331b7d34a6.jpg" class="image">

Sorgset!

Publicerad 2013-03-02 09:47:50 i

Man har allt ett litet tomrum i hjärtat efter att vi lämnat världens bästa lilla by.

I tisdags kväll ändrades ätplanerna till festplaner. Började som Taco Tuesday på ett ställe i Kona med några i klassen, med tacos för 2,50 dollar stycket, mumsigt! Sen åkte vi hem till Auntie Shirleys dotter Laurie som bor i Kailua och drack lite öl, tittade på en DVD med Israel Kamakawiwo'ole ( som spelar den dära fina Somewhere over the rainbowversionen, han var/ är helt sjukligt stor här!) när han spelade i Milolii -95. Alla våra känningar var med på filmen, Kamanao, Laurie och Auntie Shirley m.m. Efter det åkte vi till en karaokebar och höll låda fram till halv två kanske. Tog eventuellt ett bad i hamnen sen åkte vi hem igen.
På morgonen mådde vi lite si och så, Laurie lagade frukost till oss. Och vilken frukost sen!!!!! Bacon, sirapsdoppade cevapcici( såg ut som det iafl) ris, smördränkt majs och scrambled eggs.
Under tiden förberedde vi Swedens party som svenskarna alltid bjuder på på sista kvällen av sitt besök. Kändes lagom tidigt att börja planera samma dag.
Handlade mat till smörgåstårta på walmart och åkte hem till Milolii.

Då blev det att sätta fart, göra smörgåstårta till en hel by med matglada hawaiians. Övade en halv gång på vår repertoar som bestod av Luciatåg, svensk rapp, folkdans, bugg och Save tonight.

När vi åkte ner med maten till hamnen där vi varit resten av kvällarna såg vi att alla andra också fixat mat, så våra 6 smörgåstårtor kändes lite överflödiga.
Fina fina Milolii. Innan vi började vår show hade Uncle Meha en gåveutlämning till var och en av oss. Världens finaste snäckhalsband som han gjort alldeles själv.
Vår show blev en succé!
Umgicks med byborna sen åkte vi hem.

Gårdagen var en sorglig dag. Packade och hade oss, städade och turades om att gnälla om att vi inte ville åka.
Nu splittras vi, och så lämnar vi Milolii som vi längtat efter hela skolåret.
Tog avsked av alla fina människor, separationsångestcharlotta grät gråtens gråt, jag hoppas att jag kan återvända nån dag.

Nu är vi här på Oahu igen, på seaside hostel igen. Känner mig lite ihålig och ser den här stan i ett helt annat ljus nu. Det är så långt ifrån Big Island och hur äkta det känns där. Det är så långt från ljumma kvällar på Kamanaos tomt, morgonpigga tuppar som galer, hundar som springer lösa, valar som man ser från sin baksida, utomhusduschar med bräckt vatten och toaletter man inte får spola ner papper i. Det är längre ifrån locket man får i öronen efter att kört på den 8 kilometers kringelikrokiga vägen som slingrar sig ner till fiskebyn på lavasten, i en 15 plats buss med världens bästa radiokanal B93/B97, med Jimi och Rolling Stones om vartannat. Svårskalade clementiner och solmogna papayor. Hangloosetecknet vareviga person ger varandra när man kör genom byn. Det finns så mycket FINT att skriva om Milolii, förstår inte hur en plats kan sätta sånt spår i ens lilla hjärta på sån liten tid. Jag måste säga att de 10 dagarna vi spenderade egentligen nog måste varit 2?! Det gick SÅ HIMLA FORT. Ah.

Nu trängs man bland betongen med tusenmiljarder turister, men jag har något som inte de har. Milolii runt min hals i form av Uncle Mehas halsbandsgåva och Milolii i mitt lilla hjärta. Fint det.

Don't cry because you miss it, smile because it happened, som jag brukar säga ju, har det på repeat i huvudet just nu!
Puss på alla hemma.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela